11-06-2009
Lone M. Rasmussen
Der snakkes i øjeblikket rigtigt meget om, at Influenza A kan udvikle sig til en pandemi. Men hvad er forskellen mellem en pandemi og en epidemi egentlig?
Pandemi
Definitionen på pandemi er som følger:
En pandemi (fra græsk pan – alle, demos – folk) eller global epidemi er en infektionssygdom, der påvirker mennesker og dyr i et stort geografisk område. Teoretisk set er det kun, hvis sygdommen dækker hele verden og påvirker alle mennesker, at der er tale om en pandemi.
Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO skal tre betingelser være opfyldt, før man kan tale om en pandemi:
- Introduktion af en for populationen hidtil ukendt sygdom.
- Smitten spredes til mennesker og medfører alvorlig sygdom.
- Smitten spredes nemt blandt mennesker.
En sygdom er dermed ikke nødvendigvis en pandemi, blot fordi den er vidt udbredt og medfører mange dødsfald – den skal også være smittefarlig. Kræft er eksempelvis ikke en pandemi, selvom den er vidt udbredt og årsag til mange dødsfald.
Epidemi
Definitionen på en epidemi er som følger:
En epidemi siges at forekomme, når en smitsom sygdom breder sig meget hurtigt i en befolkningsgruppe i et bestemt område. Hvis sygdomsudbredelsen bliver verdensomspændende, kalder man det en pandemi. I Danmark regnes det for en epidemi, når antallet af sygdomstilfælde bliver fordoblet på en uge. Ved en epidemi kan myndighederne anvende specielle regler for forebyggelse og bekæmpelse.
Mest kendte epidemier er byldepesten, kolera som hærgede i Europa i midten af 1800-tallet og den spanske syge, en slags influenza, der fra 1918 – 1920 dræbte omkring 50 millioner mennesker heriblandt 14000 danskere.
Kilde: Wikepedia